Depresyondan Kurtulma Yolları

Depresyon ve Kadın
6 Eylül 2017
Depresyondayım (Bireysel ve Toplumsal Depresyon)
6 Eylül 2017

Yaşanan depresyon şiddetine ve çeşidine göre depresyondan kurtulma yolları da farklılaşır.

Yaşanan  depresyonun şiddetini hafif, orta ve ağır olarak niteleyecek,  yazımızı depresyon çeşitlerine girmeden açıkayacağız.

Hafif depresyonlarda kişi kendi kendine depresyondan kurtulması mümkün olabilir.

Hafif bir depresyon yaşayan kişi depresyondan nasıl kurtulacaktır,  anlatalım.

Öncelikle yaşam alanlarından en fazla tıkandığını, zorluk yaşadığını ve moralini neyin bozduğunu tespit etmesi gerekir. En sık rastlanılan, depresyonu tetikleyen, yaşam alanlarından birkaç örnek verelim.

Evlilik  alanı: karı koca geçimsizliği, aldatılma, monotonluk, iletişimsizlik, anlayışsızlık, kişilik çatışmaları, uyumsuzluk, …..

İş alanı:  işten çıkarılma, stres, yoğunluk, karşılığını alamama, ortam gerginliği, personel arası çatışmalar, uyumsuzluk, iş kapasitesinin aşılması, iş tükenmişliği…..

İlişkiler: hayır diyememek, kullanılma, kabul edilmeme, çekingenlik…

Özel hayatla ilgili meseleler: geçmişte kalan ancak hazmedilmeyen anılar, olaylar, kapanmayan meseleler….

Uyum sorunları: ev, iş, ortam değişiklikleri, farklı çevreler köyden kente, kentten köye yerleşme, ülke değiştirme farklı kültürle evlilik…

Yaşamda karşılaşılan ani değişiklikler. Borca girme,  sınıfta kalma, sevilen insan ve nesnelerin kayıpları….

Kişinin değerlerine ters bir durum yaşaması: yalan söylemek zorunda kalması, suçlu hissetmesi, borcunu ödeyememesi….

Günlük yaşamda karşılaşılan olaylardan biri ya da birkaçı depresyonu tetikleyebilir.

Kişi bunu tespit ettikten sonra bu konuda kendini geliştirerek başa çıkarsa kendini hafif depreyondan çıkarabilir. Tetikleyen sebebin ortadan kalması hafif depresyondan kurtulmayı sağlayabilir. Kişi bunu tek başına saptayamıyorsa profesyonel destek alarak nelerin depresyonu tetiklemiş olabileceğini saptar ve kendi kendine neyle mücadele edeceğini öğrenebilir.

Örneğin ilişkilerinde hayır demeyi öğrenmek için kendini geliştirir. Bu konuda kitaplar okur, denemeler yapar ve tecrübelerini değiştirerek rahatlar. Aynı olaylarda tekrar tekrar aynı tıkanıklığı yaşamaz. Depresyonun tetiklenmesinin önüne geçmiş olur.

Yaşamında eksikliğini hissettiği birini kaybettiğinde yine yaşama tutunarak oluşan boşluğu doldurur. Yeni hobiler edinir, arkadaş ve dostluklarını artırır, hayatına yeni insanları sokar. Hizmet edecek, insanlara faydalı şeyler yapmaya çalışarak insanlarla yakınlaşır, içini ulvi duygularla doldurabilir. Önemli olan yapısına kişiliğine uygun doyurucu ve becerilerini artıran şeylerle meşgul olmasıdır. Hafif depresyondan kurtulmak için  yaşama bağlanmak ve dogru yaşantılar, tecrübeler yoluyla bakış açısının değişmesi önemlidir.

Orta ve ağır bir depresyonda ise kişinin depresyondan kurtulması kendi başına çıkması zordur. Depresyona sürükleyen tetikleyici olay, durum, mesele ortadan kalksa bile depresyon maalesef sürer. Hatta kişiyi yaşamdan çeker, yanlızlaştırır. Kaynaklarını emer. Depresyondan kurtulmasına ihtiyaç duyacağı bireysel bir tedavi planına ihtiyaç vardır. Orta ve ileri depresyonlarda tedavisiz depresyondan kurtulma pek mümkün olmadığı gibi tedavisine  yeterince özen gösterilmezse yaşam boyu tekrarlama olasılığı da yüksektir. Yaşanan depresyon kalıntı bırakabilir ve ilerde nüks etmek üzere fırsat kollar.

Bu yüzden orta ve ileri dereceli depresyondan kurtulmak için sağlıklı ve öncelikli yol, uzman yardımı almaktır.

Yukarıda anlatılanların dışında depresyondan kurtulmak için çeşitli yaşama bağlayıcı, güçlendirici ve koruyucu yollar da vardır.  Bunları diğer  yazılarda ayrıntısıyla  bulabilirsiniz.(örneğin doğal ve destekleyici-bitkisel tedaviler makalemiz…)  Bu yazımızda başlıklarıyla yetineceğiz. Depresyonu kendi kendine yenmeye çalışan ve tedavi sürecinde olan kişilerin ek olarak depresyondan kurtulmak için aşağıdaki yolları yapabilirler.

  • Uyku düzenini sağlamak,
  • Sağlıklı beslenme, ihtiyaca uygun destek gıdalar
  • Doğal yollardan faydalanmak,
  • Sportif çalışmalar,
  • Hobiler geliştirmek,
  • Işıktan faydalanmak,
  • Yenilikler karşısında esnek olmak ve kendini geliştirme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir