Cinnet Geçirmek

Çekingenlik ve Utangaçlık Hastalık Mıdır?
19 Ağustos 2017
Depresyon Tedavisinde İlaç Kullanım İlkeleri
20 Ağustos 2017

Medyada çocuklarını öldürdükten sonra kendini de öldüren anne –baba haberleri cinneti akla getirmektedir…

Aslında bu tür olaylar hep olagelmiştir. Çünkü insanın doğasında şiddet vardır. Bu şiddet ; eşyaya, hayvana, başka insanlara, bazen de insanın kendisine yönelebilir.

Bir insanın evladını veya yakınlarını öldürecek kadar sorunu olabilir mi ?

İnsanoğlunun  günlük yaşamındaki streslere ,engellenmelere dayanma eşiği vardır. Herkesin derecesi farklıdır.” O” aşılınca kişi yapısına aldığı eğilime , kişiliğine göre bir davranış geliştirir… Bazen evdeki kediye sokaktaki köpeğe şiddet uygulamak olur. Bazen de çocuğuna, eşine, memuruna, arkadaşına yönelebilir. Örtülü şekilde kendine de yönelebilir. Örneğin hızlı ve tehlikeli araç kullanmak tehlikeyi üzerine çekecek şekilde kural dışı , ölçüsüz, davranmak, gizli ölme öldürme arzusudur. Aynı şekilde alkol ve diğer bağımlılık yapan maddelerin bedene zarar verdiği bilindiği ve kanıtlandığı halde kişinin tüketmeye devam etmesi anlamına gelir, “otoagresif” bir durumdur.

Cinnet olayı ağır depresyon geçiren bir insanda, ani şok yaşayan birinde, paranoid sendromlarda, organik akıl bozukluklarında görülebilir.

Ağır depresyonların %15’i intiharla sonuçlanır. İntihar edecek kişi çocukları yakınları “acı çekmesin, dünyada perişan olmasın” diye onları da beraberinde götürebilir. Diğer yandan çevresindeki kendisini “anlamayan “insanlara da bazen “ acı “  çektirmek onları “cezalandırmak“ mesaj vermek için ; yakınlarını öldürüp kendisi de intihar edebilir.

Çünkü dünya artık çekilmez acılarla kederlerle doludur.Kendisi gibi çok sevdiği çocukları da “Bu kederli zor dünyada acı çekmemelidir.” mantığı hakimdir.

Bunun dışında ağır şüphecilik kıskançlık hezeyanlarından şizofren yada paranoyak insanlarda da zaman zaman bu tür “cinnet” depresyon olabilir.

Veya kafa travması , başka fiziksel hastalıklara bağlı akıl hastalıklarında ; düşünce ve iradenin bozulması sonucu “cinnet”  olabilir.

Kişi olmayan sesleri işitebilir hayaller görebilir. Kendisine emir veren direktifler olabilir. Bu emirleri yerine getirmesine ikna edilebilir…

Neticede “cinnet” birçok ani “tramvatik” “şok” olaylardan sonra veya ciddi psikiyatrik rahatsızlıklarda görülebilir.

Önceden kişide sinirlilik,saldırganlık varsa uykusu,iştahı bozulduysa şüpheleri başladıysa hemen doktora götürmek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir