Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?

Hangi Durumlarda Ağlarız?
19 Temmuz 2017
Sosyal Fobi Nedir?
19 Temmuz 2017

Yaşam

Kendimizi ve diğer insanları olduğu gibi kabul etmeli; düzeltilmesi gereken yanlarımızı gözden geçirmeliyiz.

Kendimize ve topluma karşı saygı ve sevgi göstermeliyiz.Narsizm boyutunda olmamak koşuluyla öz benliğimize güvenmeli ,onu sevmeliyiz…

Çevrede; kişiler arası ilişkilerde, toplumsal ilişkilerde, barışçıl, iyi niyetli davranmalı, çevreye güven telkin etmeliyiz.

Her insan gibi bizim de yanlışlıklar yapabileceğimizi kabul etmeliyiz. Ta ki, bir daha aynı hatalara düşmeyelim…

Hayatta bir çok olumsuzluklar, örneğin; trafik, çevre kirliliği, su problemi, ekonomik, sosyal, siyasal krizler olduğunu görüyoruz. Elbette ki bunlar ruhsal yapımızı olumsuz etkileyecek, fakat yaşadığımız ortamda mutlaka zevk alacağımız güzellikler vardır. Onları görmeye çalışalım. Örneğin; yürüdüğümüz bir bahçedeki çöplüğe değil, hoş kokulu güllere ve doğanın yeşilliğine bakalım.’’Güzel görüp, güzel düşünüp, hayatımızdan lezzet alalım.’’

Düşünce ve duygularımızı  yeri geldiğinde dışarıya yansıtalım.’’Başkaları ne der, yanlış mı yaparım?’’ kaygılarıyla, düşünce ve duygularımızı bastırmayalım.Bastırılan şeylerin davranışlarımıza değişik şekillerde yansıyacağını unutmayalım…

Hangi ortamda ve hangi işte  çalışırsak çalışalım; kendimizi tatmin edecek   seviyede ve başkalarının da takdirini  kazanacak şekilde verimli çalışalım.Seven ve sevilen insan olalım.

İnsanı diğer canlılardan ayıran toplumsal yanımızı geliştirmeliyiz.Değişik hobiler edinmeli, mümkünse bir enstrüman kullanmalı ve müzikle ‘’tanışık’’olunmalı…

Haftada bir kez  ve açık havada doğayla, yeşille kucaklaşmalıyız. Yürüyüşler yapmalıyız. Sevdiğimiz insanlara hediye almalı ve beraber olmalıyız.

Yılda en az bir kez, bir ay kadar tatil yapılmalı.

Hayatta çaresi olan sorunlar konusunda yılgınlığa düşmeden mücadele etmeli, çaresiz kabul edilen  durumlarda gerçekçi olup, dirençle, sabırla karşılık verilmeli.

En önemlisi kendimizi tanımalıyız. Kendimizle barışık olmalıyız. Çevremizle uyumlu, barışık yaşamalıyız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir