Paniğin Alt Tipleri

Mitoloji’de Panik Atak
13 Haziran 2017
Panik Atağın Gelmemesi İçin Geliştirilen Davranışlar
13 Haziran 2017

Panik atak yaşayanların hepsi aynı biçimde belirti  ve korku yaşamayabilirler.Araştırmalara göre paniğin alt tipleri şunlardır;
Klasik panik(solunum ve kalp sistemi belirtileriyle giden…)
– Kognitif Panik(Bilişsel belirtilerin önde olduğu)panik
– Nonkognitif Panik (Bilişsel belirtilerin olmadığı panik)
– Nokturnal panik(Uykuda gelen ve kişiyi uyandıran panikler)
– Aleksitimik panik
– Gastro- intestinal panikler(Mide,barsak sistemi belirtileriyle seyreden panik)
– Korkusuz(nonfearful)panik

Klasik Panik:Kişide önce çarpıntı,heyecan başlar göğüste sıkışma,sol kola vuran ağrı ve uyuşma görülür.Bununla birlikte hızlı soluk alıp verme ve boğazda düğümlenme başlar.O anda kalbin, solunumunun duracağı; kalp krizi geçirileceği hissi oluşur.Yakınlarından  kalp krizi geçirenlerde daha sık görüldüğü gözlenmektedir.

Kognitif panik:Bilinç sistemini etkiler. Kendisini tam algılayamama,ruhun bedenden ayrılması hissi.Etrafı sisli,cisimleri uzak farklı algılama baş dönmesi,boşlukta olma hissi görülür. Ayrıca kontrolün yitirileceği  elde olmadan kötü şeylerin olabileceği , aklın kaçırılabileceği bazen ölüneceğinden korkulur .

Non kognitif panik:Kognitif panikteki belirtiler görülmez .Daha çok bir fenalık , göğüste baskı , çarpıntı hissi olur.

Nokturnal panik: Uykudan ani bir çarpıntı ve korku ile uyanıldığı paniklerdir. Hemen pencere açılır ve hava alınmaya çalışılır uykuda “panikle ölürüm” diye kişinin uykusu kaçar bilinçli olarak uyumamaya çalışır. Zamanla uykusuzluğun getirdiği diğer sorunlarda ortaya çıkar.

Aleksitimik
panik: Nöbet nöbet  bedensel belirtilerin olduğu bir türdür.

Gastro intestinal panikler:Midede , karında başlayıp göğüse doğru dalga dalga yayılan fenalık hissidir. Boğazda düğümlenme yumru hissi oluşturur. Beraberinde bulantı , şişkinlik , gaz,  ishal olabilir. Bu türünün “abdominal epilepsiyle”  ayırd edilmesi önemlidir.

Korkusuz (nonfearful) panik: Panik bozukluğun teşhis kriterlerini karşılayan bir durumdur. Buradaki panik ataklarda korku, anksiyete görülmez. Bu gruptakiler nöroloji, kardioloji uzmanlarına daha çok müracat ederler.Tahlillerde ve muayanede hiç bir şey saptanmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir