Antidepresanlar Nerelerde Kullanılmalı ve Ne Zaman Kesilmeli?

Antidepresan Kullananlar Dikkat!
11 Haziran 2017
Bireysel ve Toplumsal Kimlik
12 Haziran 2017

Antidepresanlar Hangi Durumlarda Kullanılır?
Antidepresanlar Çok geniş bir alanda ve değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Aşağıda en çok kullanılan durumları sıraladım.
-Depresyon
-Panik Bozukluk
-Agorafobi
-Sosyal Kaygı Boz. (Sosyal Fobi)
Obsesif Kompulsif Bozukluk
-Travma Sonrası Stres Bozukluğu
-Genelleşmiş Kaygı(Anksiyete) Bozukluğu
-Hastalık Hastalığı
-Psiko-Somatik Hastalıklar
-Kanser başta olmak üzere, bir çok fiziksel hastalığa eşlik eden depresyon ve kaygı bozukluklarında
-Alkol ve madde kulanım bozukluğu sonucu gelişen depresyon ve kaygı bozukluklarında
-Ağır geçen “Adet öncesi gerilim “durumlarında,
-İnternet ,Kumar, Aşk ,pornografi ve yalan söyleme bağımlılıklarında
-Psikoz hastalarında(şizofreni gibi…) gelişen depresyon durumlarında
-Hamilelik ve doğum sonrası dönemde gelişen depresyon durumlarında.
-Arka planda kaygı ya da depresyon olup, kliniğe kekemelik ya da tik bozukluğu ,baş ağrısı veya yaygın beden ağrıları şeklinde yansıyan bazı durumlarda
Antidepresanlar Ne Süreyle Kullanılmalı?
Antidepresanın ne amaçla kullanıldığına, psikiyatrik tablonun derecesi ve süresi, tekrar edip etmediği, genetik bir yatkınlığın olup olmaması,eşlik eden başka ruhsal ya da fiziksel bir hastalığın olup olmadığı, psiko-sosyal stresör faktörlerin olup olmaması ve derecesine göre süre değişir. Gittiğimiz hekimle bunları detaylı konuşup, ona göre süreyi tahmin etmek gerek. Her bireyin yukarıdaki parametreleri farklı olduğu için tedavi süresi de farklıdır.
Antidepresanları Hangi dozda Kullanmalı? Ne Zaman Değiştirmeli ve Ne Zaman Kesmeli?
Mümkün olduğu kadar düşük doz başlayıp, yavaş yavaş tedavi dozuna doğru çıkılmalı.
Her bireyin ve her hastalığın tedavi dozu değişkenlik gösterebilir. Ama ilaçların maksimum çıkılabilecek dozları sabittir. Bunun aşılmaması gerekir.
Bir diğer önemli kuralda: TEDAVİ DOZUNDA VE TEDAVİ SÜRESİNCE(YETERLİ SÜRE) İLAÇ KULLANILMALI!
Bir ilacın iyi gelip gelmediği ,tedavi dozunda kullanılmak koşuluyla, en aşağı iki ay süresince kullanılmasıyla anlaşılır. İlaçlar zaten iki üç haftada ancak etki etmeye başlar. Bu nedenle, ciddi uyumu bozan bir yan etki yoksa ilacı 2 aydan önce değiştirmemek en iyisi.
Bazen iki üç denemede de sonuç alınamayınca, tedavi de farklı kombinasyonlar, güçlendirme yöntemleri devreye sokulabilir. İki antidepresan beraber verilebilir. Vitamin, omega 3, tiroid hormonu gibi farklı seçeneklerde düşünülebilir. Çok dirençli durumlarda, yani hiç yanıt alınamayan durumlarda Elektro Şok yöntemi, TMS gibi yöntemler devreye sokulabilir…
İlacı kesme durumuna çok ciddi karar vermek lazım. Yukarıda saydığım parametreleri dkkate alarak karar vermek gerek. Bazı hastalarımız,birazcık düzelince, bizlere danışmadan ilaçlarını azaltabiliyor ya da kesebiliyorlar, birkaç hafta ya da ay sonra hastalık geri gelebiliyor. Bu ilaçlar çok güvenli ilaçlardır. Uzun yıllar , hatta gerekiyorsa ömür boyu da kullanılabilirler.
Keserken acale etmeden ve yavaş yavaş azaltarak kesmek doğrudur. Kesilme sendromuna karşı geçici, yardımcı ilaçlar gerekiyorsa kullanılabilir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir